Mikä ihmeen trigger?

Triggerpiste on lihaksessa oleva, painettaessa kivulias "lihaskovettuma". Kipu voi tuntua paikallisesti tai säteillä kauaskin varsinaisesta kipupisteestä. Trigger voi kipuilla jatkuvasti tai esimerkiksi rasituksen jälkeen, pitkään istuessa tai käsillä työskennellessä. Ilkein ilmenemismuoto omasta mielestäni on levossa ilmenevä kipu ja säteily. Tällöin se voi häiritä yöunta ja aiheuttaa oikean ongelmavyyhdin. Triggerpisteitä on kuvailtu jopa "ihmiskunnan vitsaukseksi" ja niitä on hoidettu vuosituhansia erilaisin menetelmin. Monen tuki- ja liikuntaelinkivun taustalla ne ovatkin merkittävässä osassa. Tässä kirjoituksessa tutustumme yleisimpiin triggerpisteisiin, niiden syntyyn vaikuttaviin tekijöihin sekä triggerpisteiden omatoimiseen hoitoon.

Triggerpisteiden hierontaohjeet

Etsi triggerpiste itseltäsi kuvauksen mukaisesti. Löydettyäsi sen, hiero sitä tunnustellen. Asteikolla 0 - 10 (0 ei kipua lainkaan, 10 pahin mahdollinen kipu) pidä tuntemus alle 7:ssä. Tarkoitus on saada lihas rentoutumaan, liika kipu aiheuttaa lisäjännitystä. Noin puolen minuutin hieronnan jälkeen, kivun pitäisi hiljalleen hellittää. Jatka hierontaa, kunnes kipu on tipahtanut noin puoleen lähtötilanteesta. Voit toistaa hieronnan vielä samana päivänä. Kuuntele kuitenkin omaa tuntemustasi, vältä ylihoitamasta pistettä. Usein vähemmän on enemmän.

Monien triggerpisteiden hierontaan toimivin apuväline on pallo (tennispallo tai vastaava). Myös kipukoukku on toimiva väline, jota kannattaa kokeilla. Foam roller / pilatesrulla on toimiva vaihtoehto esimerkiksi lonkan alueella.

Epäkäslihas

Hartian päällä olevan epäkäslihaksen triggerpiste sijaitsee lihaksen päällä, kohdassa, jossa hartia lähtee kulmautumaan niskasta. Kuvassa "x" osoittaa pistettä. Painettaessa siitä, voi kipu tuntua kaulan sivulla, korvan takana, takaraivolla, ohimolla, silmän takana tai leukaluun kulmalla. Monesti tämä piste on hyvin arka, etenkin jos teet paljon töitä tietokoneella. Etukumara asento, johon me koneen ääressä helposti lysähdämme, saa tämän pisteen ärtymään. Tämä piste voi löytyä hyvin myös käyttäen pinsettiotetta. Itse käytän usein peukalon ja etu- sekä keskisormen pinsettiä, jolloin epäkkään lihasrunkoa on hyvä käydä läpi kevyesti puristellen. Trigger kyllä ilmoittaa itsestään, jolloin voit tarvittaessa säätää puristusta.

Ylempi takimmainen sahalihas

Tämä piste sijaitsee syvällä yläselässä, hieman lavan keskireunan alla. Kuvassa "x" osoittaa pistettä. Ollessaan aktiivinen, se säteilee alla olevan kuvan mukaisesti pikkusormen alueelle saakka. Yleisin oire on syvä jomotus lavan alla. Kipu voi tuntua myös olan takaosassa. Kipu pikkusormen alueella on tyypillinen merkki tästä triggeristä. Joskus heijasteoire tuntuu puutumisena kyseisellä alueella.

Triggerpiste lihaksissa aiheuttaa myös lihaksen jännittymistä. Sijaitessaan syvällä aivan kylkiluiden päällä ja lavan reunan alla, se voi aiheuttaa selkeästi kuultavaa "kolinaa" lapoja pyöritellessä, keuhkojen toimiessa kaikupohjana.

Tätä pistettä aktivoi voimakas hengitys esim. urheillessa, lihaksen toimiessa apuhengityslihaksena. Myös tyypillinen rintakehähengitys tai hyperventilaatio, erilaiset hengityselinten sairaudet kuten astma, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, keuhkolaajentuma ja tupakkayskä, rasittavat sitä.

Tämän triggerpisteen hieronnassa pallo seinää vasten toimii hyvin. Aseta hoidettavan puolen käsi vartalon eteen, jotta lapaluu liukuu hieman sivulle, paljastaen tämän lihaksen paremmin käsittelyä varten. Myös kipukoukku toimii hyvin kyseiseen pisteeseen.

Keskimmäinen ja pieni pakaralihas

Pisteet sijaitsevat alla olevan kuvan mukaisesti ja helpoiten niihin pääsee käsiksi sopivalla pallolla hieroen seinää vasten. Toimenpiteen voi tehdä myös lattialla, mutta tämä voi olla pallon avulla turhan kivuliasta, jos nämä pisteet ovat aktiiviset. Jos pisteet haluaa käsitellä lattialla, voi apuna käyttää putkirullaa.

Pisteet sijaitsevat suoliluun harjun alapuolella, ison pakaralihaksen alla. Riippuen lihaksen paksuudesta voi niihin olla vaikea päästä käsiksi rullalla, jolloin pallo toimii paremmin. Kokeilemalla se selviää.

Näiden pisteiden säteilyoireet voivat olla hyvin laaja-alaiset, ulottuen reiden ulkosivulle ja jalkaterälle saakka. Kyljellä nukkuminen voi olla hankalaa jomottavan kivun takia. Istuminen ja siitä ylösnousu voi olla kivuliasta. Säteilyoire voi muistuttaa hyvin paljon iskiaskipua ja herättää huolta siitä, että selässä on hankalampaa ongelmaa. Näitä pisteitä kannattaa kokeilla hoitaa, mutta jos vaiva jatkuu tai pahenee, käänny ammattilaisen puoleen tai käy lääkärin pakeilla tarkempaa selvittelyä varten.

Jos harrastat urheilua, kannattaa tämä alue tarkistaa. Pakaralihakset ovat tärkeitä puhuttaessa voimaliikkeistä esimerkiksi juokseminen, maastaveto, kyykky, hyppiminen. Triggerpiste sotkee lihaksen voimantuottoa. Vaikka se saa lihaksen tuntumaan jännittyneeltä, voi se laskea lihaksen voimantuottoa jopa 20%! Se on paljon, ottaen huomioon kyseisen alueen voimantuoton.

Yläniska

Yläniskan triggerit heijastavat kipua ohimoa pitkin silmälle saakka ja aiheuttavat yläniskan jäykkyyttä. Syvällä sijaitsevan ns. "niskarusetin" pisteet eivät yleensä tunnu kipuna varsinaisesti niskassa. Kuitenkin käsitellessäsi yläniskaa on mahdollista, että myös pinnallisemmissa lihaksissa on triggereitä, jotka heijastavat kipua niskaan ja takaraivolle. Niskarusetin triggerien kipu muistuttaa migreenin aiheuttamaa kipua ja näiden pisteiden käsittely kannattaakin kokeilla, jos kärsit migreenistä. En kuitenkaan suosittele sitä kohtauksen ollessa päällä, jolloin näiden pisteiden käsittely voi toisilla saada oireet leimahtamaan voimakkaammiksi.

Varsinainen käsittely onnistuu itsellä parhaiten selinmakuulla sormet niskassa, jolloin pään oma paino hoitaa painamisen ja sormet antavat vain tarvittavan liikkeen. Rusetti sijaitsee pinnallisten lihasten alla, joten etene kuunnellen. Älä käytä liikaa voimaa. Jos sormet ei sovi tähän työhön syystä tai toisesta voit käyttää myös palloa kämmenessä hieromiseen. Sormet ovat kuitenkin tarkimmat. Voit tehdä hieronnan myös istuen.

Jalkapohja

Jalkapohjan triggerit voivat säteillä päkiälle, kantapäähän ja jalkaterän päälle vaikeuttaen kävelyä. Sijaitessaan lihaskalvojen päätepisteiden lähettyvillä ja jalkaterän ollessa tuntoherkkä, ne voivat aiheuttaa jännitystä myös alaraajaan ja jopa olla yhteydessä jopa lantiolla saakka tuntuvaan jännitykseen. Joustava ja kivuton jalkaterä on oleellinen myös puhuttaessa tasapainosta. Joskus pohkeen alueen jumitus, joka ei tunnu aukeavan venyttelyllä, voi olla kiinni juuri jalkapohjan alueen triggereistä.

Käytä hieronnassa napakkaa palloa. Ota rauhallisesti ja kuuntele tuntemuksia. Jalkapohjan alueella on lihaksia, jänteitä ja kalvoja monessa kerroksessa. Se on hieno ja herkkä järjestelmä, joten käsittele kunnioituksella.